Recensie Paulien Cornelisse
Paulien Cornelisse tovert met taal en beeld

Paulien Cornelisse met de voorstelling
Hallo Aarde


Gezien op: 05-02-2011 Amsterdam Kleine Komedie

Wie nog nooit goed heeft gekeken naar ‘het mannetje van het stoplichtknopje’ doet dat na het zien van de voorstelling ‘Hallo Aarde’ van Paulien Cornelisse wel. De cabaretière heeft oog voor de schijnbaar banale gedragingen van mens en dier en overanalyseert deze dusdanig dat het iets onaards en grotesks krijgt. De droogkomische wijze waarop zij haar observaties van woord en gebaar voorziet is haar grootste troef; het is een genot om naar haar te luisteren.



De beeldende manier waarop zij tot in detail het levensveranderende moment beschrijft dat een meeuw haar in de mond kakte, is tekenend voor de stijl van Cornelisse. Met uiterste precisie kiest zij de ultieme combinatie van woorden, waarbij een eventuele verspreking direct gecorrigeerd wordt. Hoe absurd of onflatteus een onderwerp ook is, Cornelisse weet het te brengen met een poëtische flair die bij elk woord hongerig maakt naar het volgende.



Met een aangename nonchalance en quasi-onnozelheid kijkt Cornelisse de wereld in. Zij verbaast zich met hetzelfde gemak over het lafhartige jachtinstinct van de huiskat als over een groepsverkrachting door dolfijnen. En zij presenteert haar bevindingen net zo lief hangend in tissu (doeken) als ouderwets met behulp van sheets en een overhead projector. Met volle overtuiging legt zij een bijzonder talent voor ‘wetenschappelijk onderzoek’ aan de dag.



Prettig verrassend zijn de acrobatische act, de boktorimitatie en het reisverhaal van Maud en Elsbeth. Deze momenten vormen een verfrissende onderbreking van de spraakwaterval die Paulien Cornelisse heet. Vreemd genoeg zijn deze afwijkende elementen wat onregelmatig gedoseerd in de voorstelling, waardoor het niet een optimale uitwerking op de spanningsboog heeft. Hierdoor zijn er momenten dat de volheid van haar gedachtevlecht enigszins vervliegt.



Gewaagd en intrigerend is de uitbeelding van een verdrinkend theezakje. De vraag blijft knagen of dit nou een uiterst artistiek kunststukje is of een onbegrijpelijk flauwe uitglijder. En die evenwichtstruc haalt Cornelisse vaker uit. Op het eerste gezicht doen veel verhalen wat oppervlakkig aan, maar ze geeft er met haar intense manier van doen zo’n bijzondere lading aan dat er toch nog wat meer in blijkt te zitten. En tja, taal is zeg maar echt haar ding.



Lieke van den Brink




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.