Recensie Jörgen Raymann
Surinaamse familietoestanden

Jörgen Raymann met de voorstelling Familyman
Gezien op: 16-01-2009 Schouwburg Almere

Een familiefeest van Jörgen Raymann, dat is niet zomaar wat. Met de eindeloze Surinaamse familiebanden komt er een hele organisatie bij kijken. In zijn nieuwe programma Familyman kijkt hij na zo’n partij terug op de zenuwslopende familieperikelen. Want wie denkt dat die gezellige Surinamers onderling geen issues hebben, heeft het goed mis. Familie is keihard werken.

Familie en de Surinaamse cultuur. Geen onverwachte thema’s bij een cabaretier van Surinaamse komaf. Zelfs een beetje simpel. Toch maakt Raymann er een aardig en komisch verhaal van. Het zit goed in elkaar, er is over nagedacht en hij geeft het publiek wat het wil: lachkriebels. Met makkelijke, toegankelijke grappen is het goed scoren. Bovendien herkent iedereen die over familie beschikt wel iets terug in Raymann’s typetjes. Heel bijzonder en gedurfd is de ode die de cabaretier brengt aan zijn overleden zus.

Raymann heeft het niet alleen te stellen met zijn familie. Zo zijn daar zijn buren. De bewoners van de ultrawitte wijk in Almere zijn namelijk niet zoveel gewend. Er ging al een wereld voor ze open toen hun buurman een luidruchtige Surinamer bleek te zijn. Laat staan als zijn familie in busladingen de hoek om komt rijden. Maar dat begrijpt zelfs Raymann niet helemaal; er komen mensen op zijn feest die hij nog nooit heeft gezien. Het drama is compleet als je ook nog eens mensen vergeet uit te nodigen. Ze komen evengoed.

De gebruikelijke vooroordelen over Surinamers ontbreken niet en zijn best vermakelijk. Vooral omdat sommige clichés op een flinke kern van waarheid lijken te berusten, in ieder geval in Raymann’s familie. Maar meer dan eens wordt duidelijk dat de meeste ideeën nog altijd vooral in de onwetendheid van de witte hoofden ronddwalen. Raymann’s buren niet uitgezonderd.

Maar waarom begint Raymann eigenlijk nog aan die familieheisa? Dat heeft hij om duistere redenen te danken aan zijn foute oom. Ooit sloot de kleine Jörgen vriendschap met dit verboden, cokesnuivende type. Niet zo vreemd, want Jörgen was zelf ook een buitenbeentje in de familiekring. Al heeft hij dan ook wel een heel bijzondere verwanten. Want wie heeft er nou een tante met een peniswijnvlek op haar voorhoofd?

En uiteindelijk rest toch de vraag: waar is de zelfverzekerde tv-comedian Jörgen Raymann gebleven? Op het toneel mist hij een stuk van zijn sprankelende en scherpzinnige persoonlijkheid zoals we die kennen van ‘Raymann is laat’. Zijn enthousiasme en toewijding maken echter een hoop goed. Het maakte de toeschouwers allemaal niet uit; zij gingen met pijn in hun buik naar huis. Van het lachen welteverstaan.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.