Recensie Alkemade & Bloemen
Alkemade en Bloemen vergeten betekenis te geven

Alkemade & Bloemen met de voorstelling Je moet niet alles geloven wat Gemma zegt
Gezien op: 12-02-2011 Theater Bellevue, Amsterdam

Alkemade en Bloemen zijn niet het enige duo dat met enigszins absurdistische sketches de wereld portretteert. Het is dan ook makkelijk scoren met situaties en typetjes die we allemaal vaag wel kennen en die moeiteloos onze irritatie of lachspieren prikkelen. Die kunst beheerst het tweetal prima in ‘Je moet niet alles geloven wat Gemma zegt’. Maar net als het duiden van deze raadselachtige titel vergeten de mannen om de symboliek fijntjes in te kleuren.

De heren zitten vol goede ideeën en bouwen deze scène na scène mooi op. Het duo heeft een prettige, expressieve speelstijl die de performance toegankelijk maakt. Een aardige vondst is het gedicht dat ‘kapot’ is door verkeerd gebruik en ook de onvoorspelbare sketch over familieverhoudingen heeft wel wat. Wat minder geslaagd is het afzetten van een arm bij wijze van sieraad. Alles balanceert heel veilig tussen licht-absurdistisch en herkenbaar alledaags.

Absurdistisch cabaret kan een uitstekende vorm zijn om op luchtige wijze gevoeligheden aan de kaak te stellen. Maar dan moeten de sketches wel zijn voorzien van een onderliggende laag die het vervreemdende spel zin geeft en verbindt. Bij Alkemade en Bloemen is nauwelijks enige betekenis te bespeuren. Zij vermaken het publiek met losse flodders. Goed uitgevoerde flodders, dat wel. Maar na drie overeenkomstige scènes gaat de lege huls toch wat vervelen.

De momenten dat er een soort boodschap naar de oppervlakte lijkt te komen, is het schijnsel te zwak om een naam te hebben. Dat is echt een gemiste kans. Door het gebrek aan een groter plaatje staan de scènes teveel op zichzelf en wordt het maar niet spannend. Er zit wel variatie in de onderwerpen, maar daarbinnen komen steeds dezelfde, sullige types en dialoogvormen voor en wordt de clou te lang gerekt. De basis ligt er, maar wordt niet opgepakt en uitgepakt.

Het lijkt net of Alkemade en Bloemen niet durven kiezen. Niet voor een ondersteunend thema of statement, niet voor een strakke regie en niet voor overdrachtelijk absurdisme. Scènes gaan net te lang door en zijn net niet metaforisch genoeg. Hierdoor zou je bijna vergeten dat het duo wel degelijk sterk speelt en leuke beelden neerzet. Een tikje subtiele diepgang en vernuft zou voor deze voorstelling het verschil kunnen maken tussen nietszeggend en betekenisvol.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.