Recensie Lenette van Dongen
Lenette van Dongen geeft treffende les in geluk

Lenette van Dongen met de voorstelling Hoogseizoen
Gezien op: 10-03-2011 De Flint, Amersfoort

Balancerend op een klimwanddecor zet Lenette van Dongen direct de toon voor de energieke en enerverende show die volgt. In ‘Hoogseizoen’ dartelt zij over het podium met een vanzelfsprekendheid die haar publiek doet smelten en een raakheid die beklijft. En net als het lijkt of Van Dongen niet zoveel bijzonders te melden heeft, ontspint zich een mooi, persoonlijk – en tegelijkertijd universeel – pleidooi voor het ware, zwaar bevochten geluk.

Ondanks de spannende opening (of misschien juist daarom) heeft Van Dongen wel even tijd nodig om los te komen. Met enige terughoudendheid tast zij het podium en het publiek behoedzaam af. Stilte voor de storm, zo blijkt. Na een eerste improvisatieronde met haar publiek komt ze razendsnel op stoom. Gelukkig zijn er ook enkele momenten dat het gas even teruggaat en fijne liedpauzes, zoals het mooi toegepaste ‘Dit is een dag om lief te hebben’.

Van Dongen stoort zich mateloos aan de stoet van beginners op het gebied van geluk waarbij alles maar lukt en leuk is. Zelf is de cabaretière veroordeeld tot ‘geluk voor gevorderden’: met pieken en dalen blijft haar gelukbeleving op en neer bewegen. En dan heeft Van Dongen ook nog te kampen met simpele mankementen als een gebrek aan het melk-en-suiker-gen. Het wordt een keer pijnlijk als je maar niet kunt onthouden hoe je vrienden hun koffie drinken.

Het gemak waarmee Van Dongen met iets simpels als een koffiepot met twaalf streepjes een gezamenlijk gevoel van nostalgie oproept, is typerend voor haar stijl. Het is ook niet zozeer de zorgvuldig uitgebeelde bergwandeling en bijbehorende verkleedpartij die de ontknoping zo pakkend maken, maar de achterliggende opbouw ernaartoe. En laat dat nu net in de lijn van het thema zijn: niet de bestemming, maar de reis; niet de top, maar dat klim. Dat soort werk.

Met al het zuchten en steunen dat de gevorderde geluksbeoefenaar eigen is, legt Van Dongen op komische doch treffende wijze bloot hoe levensgeluk werkt. Hoe meer beelden van de beginnersstoet met ‘blijdrang’ voorbij trekken, hoe duidelijker het wordt dat het zo erg niet is om opgescheept te zitten met de Prozac-kerstboom die als laatste bij gym gekozen wordt. Dat af en toe omlaag glijden prima is, wetende dat er weer een genoeglijk ritje omhoog aan komt.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.