Recensie Hans Teeuwen
Hans Teeuwen kent geen grenzen

Hans Teeuwen met de voorstelling Spiksplinter
Gezien op: 16-04-2011 Theater Orpheus, Apeldoorn

Het is de comeback van een cultfiguur: Hans Teeuwen wordt onthaald als een rockster. Dat schept een bepaalde verwachting. De nieuwe show ‘Spiksplinter’ bevat alles wat zijn fans willen: grofheid, idioterie en een hoop geschreeuw. Hij laat de meest recalcitrante cabaretier verbleken tot een braaf baasje. Hans Teeuwen is en blijft uniek in zijn soort, dat is zeker. En wat hij doet, doet hij extreem goed. Maar zó bijzonder is het nou ook weer niet.

De lach van het publiek van Teeuwen is gul. Een blik, een beweging of een enkel woord is al genoeg. Hoe vaker hij kut, tyfus en kanker roept, hoe harder de lach. Hij roept zulke smerige en grove beelden op dat het, gek genoeg, grappig is. Hij gaat iedere grens van het acceptabele zo ver voorbij dat het absurdistisch en daarmee geoorloofd wordt. Als hij even inbindt en een milde afslag lijkt te nemen is dat alleen maar om uiteindelijk nog veel harder uit te halen.

Teeuwen gooit krankzinnige verhalen en idiote liedjes in een hysterische mix. Hij vertelt over het sprookjesbos waar hij als jochie over fantaseerde. Ook daar kwam onrecht en aids voor. Vol overgave stort hij zich in een discussie tussen een konijn en een vos. En hij bezingt het stel Benny en Gisele: zelfs als zij in de fik stond zou hij nog niet over haar heen pissen. Gelukkig durft Teeuwen tussen alle grappen en grollen door ook zijn muzikaliteit te tonen.

Teeuwen is de koning van de vorm. Zijn typerende voorkomen, mimiek, gedachtekronkels, timing, dynamiek: het is allemaal dik in orde. Maar het gaat nergens over, ook niet stiekem. Afgezien van zo nu en dan een speldenprikje verraadt niets enige drang tot zingeving. De poep-en-pies-humor en het lachen om het lachen maken hongerig naar een al net zo rauwe, confronterende dubbele laag. Maar dan zou Teeuwen waarschijnlijk Teeuwen niet meer zijn.

En dan wordt de grootste nachtmerrie van iedere toeschouwer werkelijkheid: Teeuwen komt het publiek in en maakt geen zuinig rondje. “Vind je het eng?”, vraagt hij aan één van zijn slachtoffers. En eng is het. De man is immers tot alles in staat. Een avond Hans Teeuwen is de ultieme vlucht uit het dagelijkse leven: er zijn bijzonder weinig raakvlakken met de realiteit en het levert bijzonder weinig nuttige inzichten op. Zoals Teeuwen is er écht geen ander.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.