Recensie Coen Jutte
Nuchter tot op het bot

Coen Jutte met de voorstelling Wow, it ’s Nuchterman!
Gezien op: 20-02-2009 Schiller Theater Place Royale in Utrecht

Coen Jutte lijkt maar een saaie man; schouderophalend bekent hij geen extreme mening te hebben. Daar ben je mooi klaar mee als cabaretier. Maar. Er is iets waar Jutte wel extreem in is: relativeren. En dat is dan best wel weer grappig. Zeker als hij zich waagt aan het relativeren van zaken die daar nou net niet om vragen. Zoals het overlijden van de moeder van zijn vriendin. Noem het optimisme, maar echt lekker komt het niet over als je daar de zonnige kant van gaat bekijken. Niets zo leuk als leedvermaak, dus lachwekkend is het wel.

Jutte weet: aan een nuchtere houding valt geen eer te behalen. Of toch wel? De titel van zijn show is al een vette knipoog naar deze dubieuze levensovertuiging: ‘Wow! It’s Nuchterman!’ Verrassend genoeg leidt Jutte’s Hollandse nuchterheid tot aardig wat verrassende inzichten. Het pensioengat bijvoorbeeld, daar is een bijzonder simpele en bovenal relativerende oplossing voor. Je vraagt je meteen af waarom men in Den Haag daar nog zo moeilijk over doet. Niet voor niets verzorgt Jutte ook cabareteske speeches op maat voor bedrijven.

De maatschappelijke onderwerpen zijn niet altijd even origineel of diep. Maar de benadering van Jutte is dan wel weer intelligent en hij deelt zijn hersenspinsels met overgave. Een stuk leuker zijn ingenieuze vondsten als de ribbelreclame. Want wie bedenkt er nu dat de ribbels in de weg met de aanbreng van het juiste patroon de deuntjes van bekende merken kunnen vormen? Het lijkt erop dat Jutte nog veel meer zou kunnen putten uit deze eigen ingevingen, want dan komt hij het beste tot zijn recht.

De liedjes van Jutte zijn scherp en zeer geestig. Echt muzikaal zijn ze niet en bovendien zijn het er wat veel. Sommige gezongen gedachten waren wellicht beter tot hun recht gekomen buiten de piano om. Een grote kracht en zwakte ineen is de hoge graad van interactie met het publiek. Doe en zing je graag mee met een cabaretier, dan is Jutte de man. Zit je liever zorgeloos achterover, dan ga je aardig wat benauwde momenten tegemoet.

Door zijn onuitgesproken persoonlijkheid valt Jutte doorgaans niet zo op. Zeker in het gezelschap van zijn typische oom Wim valt hij in het niet. Daar waar Wim lekker kort door de bocht gaat met gevoelige thema’s, staat Jutte extreem relatief te zijn. Maar op het podium resulteert dat in een innemende, zeer menselijke cabaretier met, tja, een nuchtere kijk op het leven. Niets meer en niets minder.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.