Recensie Thijs van Domburg
Van Domburg maakt veelbelovend debuut

Thijs van Domburg met de voorstelling Van nare mensen en de dingen die kapot gaan
Gezien op: 02-11-2011 M-Lab, Amsterdam

Thijs van Domburg moet Nederland redden. Dat is zo’n beetje de essentie van zijn eerste, ‘post-apocalyptische’ voorstelling ‘Van nare mensen en de dingen die kapot gaan’. Met een intrigerend verhaal over een tijdreis naar 2017 probeert Van Domburg misstanden in Nederland aan de kaak te stellen. Er heerst namelijk al jaren oorlog, maar niemand heeft het door. Ondanks de haperende uitvoering van dit concept weet hij onafgebroken te vermaken.

Van Domburg komt in 2017 terecht in de smeulende chaos van een verwoest Nederland. Als blijkt dat hij verantwoordelijk is voor de aftakeling, is er maar één conclusie mogelijk: hij moet het land met terugwerkende kracht redden. Het verhaal is mooi opgebouwd en wordt prettig gecombineerd met uitstapjes naar alledaagse anekdotes over treinirritaties en vakantieperikelen. Deze balans weet Van Domburg knap vol te houden, zonder te verslappen.

Ondanks de zorgvuldig opgebouwde spanning blijft Van Domburgs boodschap uiteindelijk echter steken op gemeenplaatsen als ‘Nederland is een zooitje’. Hij houdt een pleidooi voor het afschaffen van de democratie om plaats te maken voor een dictatuur. Tussendoor lijkt hij zelfreflecterende hints te geven over zijn persoonlijke aandeel in het verhaal. Maar inhoudelijk werkt dit niet toe naar een conclusie, waardoor een duidelijk statement uitblijft.

Na de schijnbare climax van het verhaal over de tijdreis vervolgt Van Domburg het programma plotseling in een lossere stand-up setting. Hij laat de thematiek van verloedering niet volledig los, maar deze wending valt wat uit de toon na de post-apocalyptische sfeer die hij eerder creëerde. Dit doet afbreuk aan de dynamiek en structuur van het oorspronkelijke verhaal. Tegelijkertijd is hij op zijn best in deze stijl en lepelt hij grap na grap moeiteloos op.

Met zijn typische, beheerste manier van spreken windt Van Domburg zich op over de kleinste onvolkomenheden van de mens. Schijnbaar onschuldig uit hij zijn onmacht en onbegrip, om ineens te verrassen met een venijnige noot. Zijn toon heeft een donker randje, zonder dat het zwartgallig wordt. Het is knap hoe Van Domburg met voornamelijk vorm weet te boeien, wat veel belooft voor wat hij, met meer aandacht voor detail, inhoudelijk nog kan bereiken.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.