Recensie Erik van Muiswinkel
Van Muiswinkel scoort met zelfspot

Erik van Muiswinkel met de voorstelling 4-8-’61
Gezien op: 04-11-2011 Stadsschouwburg Velsen, IJmuiden

Hoe krijgt hij het voor elkaar: Erik van Muiswinkel is op dezelfde dag geboren als Barack Obama. In de voorstelling ‘4-8-’61’ laat hij zien dat deze geboortedatum hen beiden geen windeieren heeft gelegd. Een interessant uitgangspunt dat Van Muiswinkel lardeert met een flinke dosis zelfspot en muzikale intermezzo’s. Ondanks een goed verhaal en aardig wat sterke grappen mist de hoofdlijn energie waardoor het niet volledig tot leven komt.

Rode draad in het programma is de parallel tussen de levens van Van Muiswinkel en Obama, die uiteindelijk leidt tot een ontmoeting. Van Muiswinkel neemt Nederland treffend op de hak als hij vertelt over een geheim tripje met Obama naar Madurodam. Maar verder ontbreekt het deze verhaallijn aan de nodige spanning en diepgang; de grapdichtheid is op sommige punten laag en de vertelkunst van Van Muiswinkel is te beperkt om continu te boeien.

De leukste momenten bevinden zich dan ook buiten het hele Obama-thema; dan is Van Muiswinkel het meest gevat en ontspannen. En natuurlijk is hij op dreef als hij typetjes speelt. Daar waar de bankier wel aardig is, is de Chinees hilarisch. Hiermee blikt hij met veel zelfspot terug op zijn eigen protest tegen de deelname van Nederland aan de Olympische Spelen in China. Met overtuiging en zichtbaar plezier stort hij zich in deze zelfkastijding.

Van Muiswinkel grijpt de gelegenheid ook even aan om stil te staan bij zijn leeftijd: hij werd deze zomer vijftig. Het kost hem geen enkele moeite om zijn zwakheden te tonen, of het nu gaat over de moeite die het hem kost om zijn sokken aan te trekken of om zijn achterwerk af te vegen. In de vergelijking met Obama relativeert hij zijn eigen positie op wereldniveau met overdreven grootspraak. Het Leids Cabaret Festival winnen was tenslotte ook een prestatie.

De interactie met de muzikanten geeft niet alleen Van Muiswinkel wat steun, maar brengt ook levendigheid op het podium. De liedjes zijn goed gedoseerd en zorgen voor afwisseling. Met als hoogtepunt het laatste lied over ‘dingen die nou eenmaal niet zo zijn’, zoals het CDA dat de grootste partij wordt. Het is een mooie demonstratie van hoe Van Muiswinkel kleine en grotere boodschappen schijnbaar vrolijk en luchtig weet te verpakken in rake grappen.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.