Recensie Richard Groenendijk
Heerlijke lachtherapie met Groenendijk

Richard Groenendijk met de voorstelling Alle Dagen
Gezien op: 28-11-2011 oude Luxor Theater, Rotterdam

Er zijn niet veel cabaretiers die hun zwaktes zo oprecht blootgeven als Richard Groenendijk. Zo krachtig dat het bijna sterktes worden. Zonder zeurderig of cynisch te worden laat hij in ‘Alle Dagen’ zijn menselijkheid zegevieren. Hij toont niet de diepste krochten van zijn ziel, maar draagt zijn hart wel op de tong. Hij is hilarisch, ontwapenend in de verbeelding en groots met kleine gebaren. Wel dreigt de verhaallijn onder te sneeuwen in het lachgeweld.

Groenendijk worstelt met de vraag of hij een vriendin met behulp van zijn ‘witte goud’ een kind wil schenken, of hij aan de basis wil staan van nieuw leven, bestaande uit 80 keer lente maar ook 80 keer herfst. Een mooie existentiële vraag met een eerlijk antwoord. Een vraag die met meer zeggingskracht door de andere onderwerpen heen had kunnen sijpelen. Maar op veel punten blijft het bij dijenkletsen. Wat, toegegeven, wel héél gezellig is met Groenendijk.

Al gaat dat dijenkletsen halverwege het programma wat schuren. De Rotterdamse typetjes zijn heerlijk en de nichtenhumor wankelt prettig op het randje. Maar door zijn vlotte babbel zou je bijna aan de mooie tragiek van het verhaal voorbij gaan. Ook niet alle liedjes weten te ontroeren zoals Groenendijk dat kan, mede door het gekscherende smartlappenniveau. Als hij zijn jonge zelf toezingt via een schoenendoos vol herinneringen raakt hij wel de juiste snaar.

Groenendijk demonstreert op komische wijze hoe hij tegen zijn goeiigheid en kwetsbaarheid aanloopt. Tegen beter weten in komt hij toch maar opdagen bij de crematie van buurhondje Tebbie of bij het jubileum van de gymnastiekvereniging in Goeree Overflakkee. En de zin “Het zal mij niet gebeuren dat ik met minder eindig dan ik ooit was” vat treffend samen hoe bang hij is om al dan niet vrijwillig een stukje van zichzelf kwijt te raken of weg te geven.

Ondanks alle openheid voelt ook Groenendijk zich niet altijd op zijn gemak in het volle licht. Hij creëert een intrigerende spanning en krijgt de zaal heel even stil. Zo zijn er nog enkele tere momentjes, maar over het algemeen is het volop schuddebuiken van het lachen. Groenendijk staat garant voor een fantastisch avondje lachtherapie. Al zou de boodschap meer raken als ook inhoudelijk het licht de verdiende kans krijgt om wat feller te schijnen.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.