Recensie Bert Visscher
Bert Visscher creëert al stuiterend blije bubbel

Bert Visscher met de voorstelling Afijn
Gezien op: 24-01-2012 nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

Bert Visscher en ‘druk’ mogen gerust synoniemen worden genoemd. Hij is de laatste om dat te ontkennen. Zijn show ‘Afijn’ is dan ook niet alleen een ware uitputtingsslag voor hem zelf, maar minstens zo voor zijn publiek. Letterlijk stuitert hij met zijn pretoogjes over het podium, van de ene grol naar de andere. Vaak propt hij twee zinnen gelijktijdig in een onverstaanbare wirwar van hilariteit. De luchtigheid is hierbij dankbaar; bij de les blijven is nauwelijks nodig.

De kapstok van zijn show is een poging om de Olympische Spelen van 2022 naar Rotterdam te halen. Inhoud is echter van ondergeschikt belang en dit thema is dan ook met name visueel aanwezig in het hysterische decor. Geholpen door twee veelzijdige figuranten, de meest idiote rekwisieten en slapstickfilmpjes zorgt Visscher dat er continu iets gebeurt op het toneel. Hij laat de buitenwereld voor wat het is en dartelt als een uitgelaten kind in zijn speeltuinbubbel.

Visscher noemt zijn zoon van zes met gemak een kleine NSB-er en zijn vriendin mevrouw Mubarak dan wel Poetin. Maar spannender dan dat wordt de onderbroekenlol niet. Visscher is ongevaarlijk. En die ontspannen insteek creëert de Visscheriaanse sfeer waar zijn publiek zich zo gretig in onderdompelt. De luiheid ligt echter op de loer. De typetjes die hij probeert neer te zetten zijn niet veel meer dan Visscher met een pruik op. Dat mag best een laagje meer zijn.

Als Visscher de vegetarische keuken verkent met het niveau ‘de prei is blij’ gaat hij ver voorbij flauw. Maar dat wéét hij. Hij ligt zelf in een deuk als hij een spruit met een koekenpan de coulissen in tennist en zo is het toch weer leuk. Hoe spontaan zijn lachbuien zijn maakt niet eens zoveel uit; één blik op zijn guitige hoofd overtuigt van zijn oprechte plezier. En anders is er altijd nog zijn onvergetelijke steenkolen-Engels: “you’ve got a reet like a boeing”.

Visscher doet geen enkele moeite om ook maar iets substantieels met zijn publiek te delen. Het meest wonderlijke hieraan is nog wel dat dit niet zozeer zijn tekortkoming is, maar zijn gave. De lol zou er meteen af zijn als hij ook maar even de diepte in zou gaan. Waar deze oppervlakkigheid bij vrijwel iedere andere cabaretier zou gaan irriteren, vaart Visscher er wel bij. Al neemt dat niet weg dat twee uur lang gestuiter aanschouwen best vermoeiend is.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.