Recensie Mark van de Veerdonk
Grappen aan de lopende band

Mark van de Veerdonk met de voorstelling Ranjaneurose
Gezien op: 09-05-2009 Chassé Theater in Breda

Hoewel Mark van de Veerdonk niet voor iedereen een bekende naam zal zijn, zit deze cabaretier toch al bijna 25 jaar in het vak. De Brabander trekt ook nog eens volle zalen en lijkt razend populair onder met name mede-Brabanders. Zijn fans gaan voor de snelle, makkelijk lach. En eerlijk is eerlijk, Van de Veerdonk geeft zijn publiek genoeg kansen voor een beetje pret.

De vaart waarmee zijn anekdotes en oneliners voorbij komen is ongekend. Vind je er eentje niet grappig? Geen probleem, een aantal seconden later dient hij de volgende op. Als een gesjeesde moppentapper wisselt Van de Veerdonk woordgrapjes, herkenbare inkoppers en enkele doordenkers af. Met behulp van enige zelfspot tast hij de humor van zijn publiek geduldig af.

Door het enorme tempo gaat de monoloog, zeker vóór de pauze, niet de diepte in. Ondanks de toevoeging van wat dramatiek blijft het verhaal over zijn tiranniserende vader niet echt hangen. Zelfs niet als de 12-jarige Mark zijn vader onbedoeld de dood injaagt. Zijn oerdomme zus is dan weer een leuker onderwerp van vermaak. De cabaretier illustreert zijn twijfels over haar hersencapaciteit met prachtige voorbeelden van haar onnozelheid.

Wie Van de Veerdonk eenmaal doorheeft, kan zijn zinnen zo nu en dan bijna of, pijnlijk genoeg, helemaal afmaken. Het is lachen zonder nadenken, maar de liefhebber van intelligente grappen en goede vondsten blijft maar wachten op een uitschieter. Dat hij zijn alcoholische buurvrouwen ‘flesbiennes’ noemt, geeft wel ongeveer het niveau van de show weer. Aardig, maar na het eerste deel heb je het ook wel gezien.

Aangenaam is dan ook de verrassing dat de 49-jarige Brabander in het tweede deel een andere weg in slaat. Hij is scherper, zijn verhaal heeft meer fundament en de interactie met het publiek is verfrissend. De opbouw en wending van de herinnering aan zijn stervende opa is geweldig. Als dan ook het eenvoudige, maar nieuwsgierige makende decor met enkel een toiletpot een functie blijkt te hebben, komt het toch nog goed met Van de Veerdonk.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.