Recensie Brigitte Kaandorp
Kaandorp maakt heerlijk niks-aan-hand cabaret

Brigitte Kaandorp met de voorstelling Cabaret voor beginners
Gezien op: 09-02-2012 nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

De een is beter thuis op het podium dan de ander, maar Brigitte Kaandorp lijkt er te zijn geboren. In ‘Cabaret voor beginners’ is zij bijzonder ontspannen, alsof de volle zaal haar huiskamer is. Het ijs breken is dan ook niet nodig; de sfeer zit er meteen goed in. Met vermakelijke verhalen en haar prettige energie is het een en al gezelligheid. Maar wat jammer dat de basis van het programma, een cursus cabaret, niet wat meer gewicht krijgt.

Het geeft een interessant soort vervreemdingseffect dat Kaandorp cabaret maakt dat over cabaret gaat. Als ware cursusleidster belooft zij in 10 stappen van haar toeschouwer een thuiscabaretier te maken. Het is een bijzonder leuk uitgangspunt dat zich leent voor uitstapjes naar hilarische anekdotes. Het cursuselement is echter wel heel luchtig terwijl Kaandorp toch genoeg kennis van cabaret heeft om er een inhoudelijke of ironische draai aan te geven.

Kaandorp schetst een herkenbaar beeld van een typische cursus, inclusief voorstelrondje en stappenplan. De opbouw duurt wat lang, zonder dat het ergens toe leidt. Dat valt nauwelijks op want tussendoor gaat ze los op haar fantasieën over een ANWB-echtpaar in matchende fleecetruien of een verhaal over een uit de hand gelopen gangreenteen. En toch ook af en toe op cabaret, bijvoorbeeld als ze in een ‘lezing’ de Hollandse cabaretier treffend typeert.

De liedjes die Kaandorp zingt sluiten mooi aan bij haar levendige verhalen. Zo vertelt ze over haar zoon, die zijn zelfstandigheid beproeft op een reis naar Australië en zingt er met haar moederhart een teder liedje over. En op een ander moment kan ze de flauwgrens weer ruimschoots overschrijden door een scheetgrap minutenlang te rekken. Rust of hilariteit; er zijn voortdurend prikkels en het is deze dynamiek die de voorstelling onderhoudend maakt.

Kaandorp gebruikt terecht het werkwoord ‘cabareren’. Met haar no-nonsense houding creëert ze een ontspannen sfeer en weet ze het publiek te bespelen. Het maakt haar werkelijk niet uit dat haar modieuze outfit alleen aan de bovenkant uit stof bestaat en ze koekeloert olijk door de vele raampjes van haar decor. Heerlijk niks-aan-de-hand cabaret. Maar och, wat was het fijn geweest als ze in haar cursus het Cabaret voorzichtig een rotschopje had gegeven.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.