Recensie Roué Verveer
Roué Verveer straalt in feel good show

Roué Verveer met de voorstelling In zeer goede staat
Gezien op: 17-02-2012 Theater Zuidplein, Rotterdam

Zoals de titel van zijn voorstelling al doet vermoeden verkeert Roué Verveer ‘In zeer goede staat’. Hij voelt zich zó lekker dat hij zich maar even door de dokter heeft laten nakijken. Alles blijkt te kloppen. Dat Verveer zich goed voelt is wel duidelijk; hij straalt van oor tot oor. Dat heeft zijn weerslag op het optreden; hij zit er lekker in en heeft een klik met het publiek. Al kan hij niet verwachten dat hij met zijn optimisme alle problemen de wereld uit praat.

De meeste onderwerpen zijn luchtig, niet heel bijzonder, maar wel vermakelijk. Verrassender is het verhaal over zijn medewerking aan een documentaire over slavernij. Bevlogen en met de juiste toon deelt hij enkele rake, maar relativerende klappen uit. Ook de terugblik naar ‘de mooiste dag van zijn leven’ in Suriname is treffend. Het zou een krachtig einde van de show zijn geweest, maar net als bij enkele andere momenten is de afronding wat wijdlopig.

Misschien voelt Verveer zich wel iets te goed, want halverwege het programma wordt hij een beetje overmoedig. Dat hij her en der wat kort door de bocht redeneert, is niet zo’n probleem bij de doorgaans onschuldige onderwerpen. Maar als hij de persoonlijke tragiek van anderen belachelijk maakt vliegt hij eventjes uit de bocht. Juist omdat hij eerder heeft verklaard dat drama ver afstaat van zijn blije mentaliteit is deze onbedoelde veroordeling niet op zijn plaats.

Deze misstap is hem echter snel vergeven, al is het alleen maar omdat zijn ongelukkige manier van uitdrukken grotendeels vervliegt in de grappenreeks aan de oppervlakte. Zijn publiek wil lachen. En laat dat nou net de missie van Verveer zijn. Zelfs als hij op ietwat vreemde wijze zijn eigen begrafenis plant, kan hij op een gulle lach rekenen. Ieder onderwerp wordt voorzien van een vrolijke noot, wat prima werkt zolang hij maar dichtbij zichzelf blijft.

Het enthousiasme van Verveer is aanstekelijk; hij geniet duidelijk op het podium en geeft het goede gevoel door. Hij is het meest ontwapenend tijdens improvisaties, als hij de eerste rij en laatkomers aanpakt of zich verspreekt, en deze spontane momenten pakken stuk voor stuk goed uit. Als Verveer uitgaat van zijn kracht, een zonnige, vaak universele kijk op ervaringen uit zijn eigen leven, zit hij geramd. Dan staat niets het volbrengen van zijn missie in de weg.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.