Recensie Jan van Maanen
Van Maanen toont slechts glimp van kwaliteit

Jan van Maanen met de voorstelling One Jan Show (1)
Gezien op: 24-03-2012 De Flint, Amersfoort

Jan van Maanen is een opmerkelijke verschijning: strak in het pak, met een opbollende buik die de knopen van zijn colbert test. En daar houdt het niet op: zijn hele ‘One Jan Show (1)’ is op geen enkel punt doorsnee. Met liedjes, korte verhaaltjes en een vette knipoog naar voorgangers als Wim Sonneveld en Toon Hermans wankelt hij continu op het randje van ongemakkelijkheid. Intrigerend, maar jammer dat het programma wat rafelig in elkaar steekt.

Niet helemaal op zijn gemak neemt Van Maanen plaats achter de microfoon. Zijn ongrijpbaarheid is op dat moment nog spannend; hij maakt enkele politieke toespelingen, met een actuele grap over Hero Brinkman, om vervolgens afstand te doen van politieke onderwerpen. Later parodieert hij de vele musicals die er worden gemaakt en geeft hij Liesbeth List ervan langs; de verhalen komen veelal uit de lucht vallen en missen samenhang.

Zodra Van Maanen achter de piano plaatsneemt verandert zijn houding aanmerkelijk: zelfverzekerd en in zijn element speelt hij liedjes van uiteenlopende aard. Vermakelijk als hij Hans Liberg imiteert en vertederend als hij een klein liedje voor zijn dochter speelt. En indrukwekkend als hij over Herman van Veen zingt in een muzikaal en tekstueel subliem en doordacht lied. Hiermee laat hij zien meer in zijn mars te hebben dan makkelijke mopjes.

Meer dan eens refereert Van Maanen aan de Wim Sonneveldprijs die hij in 2010 won en pretendeert hij gekscherend dat hij zich nu kan meten met de grote namen. Deze gespeelde arrogantie past hem niet en is onnodig. Ook de ‘veelbetekende’ blikken verliezen aan zeggingskracht door herhaling. Juist omdat zijn mimiek op zich heel sterk en sprekend is, zou het wat spontaner mogen. Nu levert de non-verbale communicatie vooral beladen stiltes op.

Het optreden in Amersfoort kan niet zijn sterkste zijn geweest; er zat geen vaart in. Bovendien ontbreekt het veel op zich goede grappen aan relevantie en context. Het lijkt erop dat Van Maanen slechts een glimp van zijn kwaliteit en eigenheid liet zien. Die glimp is veelbelovend en doet vermoeden dat hij op andere dagen of in de toekomst tot meer in staat is. Vooralsnog heeft Van Maanen op zijn weg naar eeuwige roem nog wel wat kilometertjes te gaan.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.