Recensie De Ploeg
De Ploeg maakt einde der tijden hilarisch

De Ploeg met de voorstelling 2012
Gezien op: 04-04-2012 Stadsschouwburg Utrecht

Wat moet De Ploeg een plezier hebben gehad bij het maken van de voorstelling ‘2012’. Het is minstens zo vermakelijk om alle absurditeit, verborgen grapjes, speldenprikjes en hilariteit te aanschouwen. Dat het programma gaat over het vergaan van de wereld zou je bijna ontgaan. Peter Heerschop, Viggo Waas, Genio de Groot, Titus Tiel Groenestege en Han Römer maken er een theatraal en visueel festijn van waarbij je van ene in de andere verbazing valt.

De bebrilde Van der Ploegjes lijken een modelgezin te vormen, zij het wat misselijkmakend. Maar met het naderende einde der tijden ziet vader Van der Ploeg, simpelweg Pap, lijdzaam toe hoe de harmonie van het gezin door zijn vingers glipt. Het ene haarscheurtje is nog idioter dan het andere en er ontvouwt zich een dwaze wereld die inderdaad niet meer te redden lijkt. In de rol van de dominante Pap is Han Römer de stuwende kracht van de voorstelling.

Je weet niet waar je kijken moet, met vijf absurde karakters, alle pasteltintjes en een incidentele varkenskop. Het ene moment verbeeldt het gezin een troep lemmingen die op het punt staat zich van een klif te storten, letterlijk een keer knipperen later is het stel verplaatst naar school voor een gesprek met een docent in Donald Duck pak. Soms is het even schakelen, maar vaker ga je zonder protest mee in de vervreemdende stoet van beelden.

De dialogen zijn heerlijk, het samenspel is sterk, terwijl iedereen toch volledig langs elkaar heen praat. Viggo Waas heeft geen bepalende rol, maar weet met enkele bijzonder sterke momenten toch een stempel te drukken als het domme broertje Berrie. Een ogenschijnlijk eenvoudige en flauwe dialoog tussen Broer (Heerschop) en Nonkel (De Groot) ontvouwt zich via een toch wel briljante opbouw tot een carnavalskraker die nog lang blijft hangen.

De avond had enkele scènes korter mogen duren, al is het moeilijk kiezen uit zoveel smaken vermaak. Je kunt niet anders dan lachen bij het zien van alle hysterie rondom de keukentafel. Maar hoe komisch het hele circus ook is, ergens schetst De Ploeg ook een triest en soms zelfs aandoenlijk familieportret. Als moeder Van der Ploeg, Map (Tiel Groenestege), eieren voor haar geld kiest, is het leed compleet. Maar in elk einde schuilt uiteraard ook een nieuw begin.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.