Recensie C3: Onno Innemee, Mike Boddé en Jelka van Houten
C3 mixt maffe scènes en idiote liedjes

C3: Onno Innemee, Mike Boddé en Jelka van Houten met de voorstelling Wil je in ons groepje?
Gezien op: 12-04-2012 Stadsschouwburg Utrecht

Op papier vormen ze een markante en veelbelovende combinatie: Mike Boddé, Onno Innemee en Jelka van Houten. Onder de naam C3 rijgen zij een bonte verzameling maffe scènes aan elkaar in de voorstelling ‘Wil je in ons groepje?’. De voorstelling zit wat rommelig in elkaar en heeft weinig om het lijf, maar gek genoeg is de avond toch van begin tot einde onderhoudend. Al had er wellicht meer in gezeten en blijft theatraal vuurwerk uit.

De drie spelen een karikatuur van zichzelf, waarbij Van Houten de hysterische is, Innemee de domme en Boddé de wijze. Ze nemen elkaars eigenschappen en tekortkomingen kinderlijk op de hak, zonder lijn of nuance. Het concept is wat simpel, maar juist deze eenvoud resulteert regelmatig in hilariteit. Het waarom doet niet terzake en vrijwel niks heeft iets te betekenen. Of het nou de vurige uitbarsting ‘tennis is geen sport’ is of een analyse van de kip en het ei.

De losse insteek zorgt soms voor stuntelige momenten, maar ook dat er voortdurend iets nieuws gebeurt. Het succes van dit bijeengeraapte zooitje zit ‘m in de snelheid en variatie van de scènes. Er zijn liedjes, dialoogjes, filmprojecties en een geslaagde muziekles door Boddé. En natuurlijk een dans. Van Houten doet in komisch opzicht niet onder voor de mannen en weet de meest idiote liedjes prachtig te zingen, zelfs als ze Innemee belachelijk maakt.

Er zijn momenten dat het gebrek aan substantie het gezelschap wat opbreekt. Het is des te verrassender dat de drie een ‘politiek’ debat geraffineerd van een extra laag voorzien. Op overdreven doch treffende wijze extraheren zij de kinderachtigheid, de grootspraak en het gedraai uit het Haagse politieke spel. Meer van deze doordachte elementen, met een beetje wrijving onder de oppervlakte, hadden de voorstelling naar een hoger plan kunnen tillen.

Het blijft een raadsel wat C3 precies voor ogen hadden met deze voorstelling. Het drietal gooit wat gekkigheid in de mix en ziet wel waar het schip strandt. Het levert een aardige avond op, al zou je van de optelsom van deze drie karakters meer mogen verwachten. Hoewel luchtigheid essentieel is, zou dit groepje een enkele inhoudelijke grap of een serieus liedje niet hoeven schuwen. Het blijft hoe dan ook een geinig, maar heel eigenaardig groepje.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.