Recensie Utrechts Cabaret Festival
Belg zet Utrecht op zijn kop

Utrechts Cabaret Festival met de voorstelling Finale Utrechts Cabaret Festival, 6 juni 2009
Gezien op: 06-06-2009 Schiller Theater Place Royale in Utrecht

Veel bekende cabaretiers beleefden hun eerste doorbaak na het winnen van een cabaretfestival. Ook Utrecht kent zo’n kweekvijver en op zaterdag 6 juni vond de finale van het 3e Utrechts Cabaret Festival plaats. Toch streed er geen enkele rasechte Utrechter om de eer; alle deelnemers kwamen van buiten de Domstad. Sterker nog, het was een Belg die er met de juryprijs vandoor ging.

De eerste act van de avond is vanaf de eerste minuut verrassend. Letterlijk, want het kwartet van Jeroens Clan heeft een gemiddelde leeftijd van 17. Dat de vier jonge heren uit Best de puberteit nog niet zijn ontgroeid is nauwelijks een handicap te noemen. Geraffineerd en op elkaar ingespeeld switchen de jongens moeiteloos tussen typetjes, of het nu herkenbare hockeytutjes of hilarische opaatjes zijn. De tieners hebben het publiek direct in hun greep en leveren verfrissende sketches af. Een avondvullend programma is wellicht nog wat te hoog gegrepen, maar het enthousiasme en het lef van Jeroens Clan zijn overdonderend.

Daar waar Jeroens Clan het publiek inpakt, ontbreekt het finalist Huibert Wilschot aan chemie met zijn toeschouwers. De cabaretier en pianist uit Den Bosch gaat intrigerend van start met een begrijpelijk lied over een Italiaans groentepakket. Daarna dwaalt hij af naar een zwartgallig relaas met veel zelfspot. Wilschot slaagt er niet in om zijn melancholische humor om te zetten in een lach; wat rest is ongemakkelijke sneuheid. Zijn veelvuldige pianospel en slechte zang helpen hem ook al niet echt verder.

Nee, dan Ronny Hofenboom. Deze energiebom uit België zorgt er wel voor dat hij de aandacht heeft. Zijn invalshoeken zijn inventief en verrassend; zijn gedachtegangen onnavolgbaar en explosief. De vanzelfsprekendheid waarmee hij de logica achter postduiven ontrafelt, hoe onzinnig ook, geeft een tevreden gevoel. Het bruggetje van de duiven naar de enigszins bevlekte ontvangenis van Maria is ook niet zo onwaarschijnlijk als het lijkt. De recalcitrante Belg gaat wat ver in zijn heiligschennis, maar dat draagt dan wel weer bij aan de impact van zijn show én zijn persoon.

Na het geweld van Hofenboom maak het duo Sonja, 20over7 wel een erg brave indruk. Met een lieflijk en creatief gebarenspel op de muziek van Bløf laten de heren wel merken ook nog mee te doen. Aan originaliteit hebben de scènes geen gebrek; ook enige improvisatie werkt aardig met een variatie op het televisieprogramma Tussen kunst en kitsch. Ondanks de flinke dosis intelligentie en talent die het duo met hun spel uitstraalt, mist het optreden de nodige dynamiek om echt indruk te kunnen maken.

De hardste lach, het uitbundigste applaus en daarmee ook de publieksprijs gaat heel verdiend naar de jongens van Jeroens Clan. Geen slechte prestatie op je zeventiende. Het rapport van de vierkoppige vakjury is even duidelijk als meedogenloos. De harde kritieken voor met name Huibert Wilschot en Sonja, 20over7 horen wellicht niet helemaal thuis op het informele Utrechtse festival. De prijs gaat wel terecht naar de meest professionele cabaretier die die avond het podium betrad en bezat: Ronny Hofenboom. Het zou zomaar kunnen dat dit podium ook voor Ronny een opstap is richting het grote werk.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.