Recensie Groninger Studenten Cabaret Festival
Groninger Studenten Cabaret Festival beleeft moeizame tweede halve finale

Groninger Studenten Cabaret Festival met de voorstelling 2de halve finale
Gezien op: 14-11-2013 Stadsschouwburg, Groningen

Ook de tweede voorronde van het Groninger Studenten Cabaret Festival mocht weer rekenen op een bomvolle zaal. Na de optredens was het aan de jury om te bepalen welke drie acts er doorgaan naar de finale. De avond verliep een beetje stroefjes. Geen van de drie acts wist echt de volle lach uit de zaal te toveren.

Tom Lash trad als eerste op. Tom bewandelt in cabaretland een beetje de omgekeerde weg. Hij stond al in de finale van Cameretten en heeft dus al een flinke naspeeltournee in de benen. Meestal doen cabaretiers eerst een studentenfestival om het vervolgens een stapje hoger nog eens te proberen. Waar Tom in de halve finale van Cameretten overtuigde was dat in Groningen een stuk minder het geval. Tom is met zijn 19 jaar een aangename verschijning op het podium. Met een prettige stem vertelt Tom nogal kabbelend zijn verhaal. Hij begrijpt de wereld niet en kan daarom niet slapen. Binnen die kapstok passeren talloze onderwerpen de revue. Een cursus zelfverdediging, een dom mokkel dat zich vertilt aan een spreekbeurt over Anne Frank, de 19-jarigen (zijn eigen generatie) waar hij sowieso niets van begrijpt, een Blokker strijkplank, Tell Sell, RTL 5 met het programma “ik heb het nog nooit gedaan”, zijn als kind overwonnen lymfeklierkanker en het schelden met kanker. Het is een potpourri van kleine onderwerpjes waaraan hij één of twee grappen hangt. Maar vanavond komt het allemaal niet echt uit de verf. In zijn grappen zit hier en daar wat engagement verweven en hij heeft ook een paar aardige actuele grappen. Bijvoorbeeld over de afgetreden Groningse burgermeester Rehwinkel. Maar het leek wel of de studentenzaal geen idee had waarover hij het had.

Na Tom is het tijd voor het dames duo Echt Hout. Echt Hout bestaat uit Angenita van der Mee en Barbera van der Kaay. Beide zijn afgestudeerd aan de Frank Sanders Akademie voor muziektheater. Begeleid door een pianist zingen zij een aantal liedjes die ze afwisselen met een soort van sketches. Beide dames beschikken over een prima zangstem en hebben ontegenzeggelijk podiumkwaliteiten, maar het programma dat ze brengen steekt daar mager bij af. Zodra ze zingen doet het meteen nogal musical aan. De teksten van de liedjes halen echter niet het musicalniveau, om nog maar te zwijgen over de rest van het materiaal. Het programma is helemaal opgebouwd om de titel en de naam van de groep “Echt Hout” en wie het woord hout en de woordspelingen op hout turft in de voorstelling heeft een hele drukke avond. Ze proberen een soort tegenstelling tussen elkaar uit te spelen, warmte versus koud. De een heeft dan ook een rood jurkje aan, de ander een zwart. Uiteindelijk overwint de warmte. Het tweetal zou er goed aan doen een goede tekstschrijver in de arm te nemen. Pas als de uitvoerende kwaliteit matcht met kwalitatief materiaal wordt twee plus twee drie.

De hoop op een gulle lach is daarna gevestigd op de derde deelnemer Karel Hermans. De opening is spannend en grappig. Zodra Karel zijn mond open doet, is de strekking van het komende half uur wel duidelijk. We hebben hier te maken met totaal absurdistisch cabaret. Karel speelt een nogal zenuwachtige schuchtere cabaretier die voor het eerst optreedt. Zijn fysieke verschijning helpt aardig mee aan de geloofwaardigheid. Zijn ode aan het cabaret, een liedje van zijn naamgenoot Toon Hermans is hilarisch. Karel doet alles zo slecht dat het weer grappig wordt. Maar daarmee bewandelt hij een dun lijntje. Zijn gekte en absurdisme wordt in het begin dankbaar omarmt door de zaal. Maar gaandeweg begint de voorstelling te slepen. De magie van het absurdisme raakt dan uitgewerkt en Karel blijft zich hardnekkig bedienen van hetzelfde truckje en een zeer trage tempo. Ondanks dat is zijn voorstelling erg vermakelijk. Hij spot echt met alle theaterwetten en dat is wel zo verfrissend. Halverwege debiteert hij een aantal totaal clouloze moppen. Ondanks of liever dankzij de totale nikserigheid, ligt een gedeelte van de zaal helemaal blauw. Karel eindigt zijn voorstelling in stijl. Wat hij ook doet, er zit toch altijd wel ergens een wending die je niet verwacht.

De jury, bestaande uit Jan Gras, Patrick van den Hanenberg, Malinca Verwiel en Marijke van der Zee, koos Wolter Weulink, Kirsten van Teijn en Tom Lash als finalisten. Deze drie mogen een gooi gaan doen naar de jury-, publieks- en persoonlijkheidsprijs. Na de finale is er nog een naspeeltournee in het land.

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.