Recensie Dolf Jansen
Jansen is in goede doen

Dolf Jansen met de voorstelling TOPVORM
Gezien op: 14-11-2013 Zaantheater, Zaandam

In ‘TOPVORM’ wil Dolf Jansen graag iets duidelijk maken: hij is blij met zijn lijf. Wat een ander er ook van vindt. Net als Johnny Depp en Brad Pitt werd hij dit jaar 50 en wat zij ook mogen hebben dat hij niet heeft: hij is in vorm. Ook op het podium is hij in goede doen. Zijn scherpe observaties, rake grappen en vermakelijke interactie met de zaal houden de vaart er lekker in. Al zou iemand die zegt graag buiten de rails te lopen inhoudelijk en qua uitwerking nog wat meer risico mogen nemen.

Je lijf is je ultieme vrijheid, vindt Jansen. Iedereen heeft zelf de keuze wat met dat lijf te doen en hoe ermee om te gaan. Deze gedachte blijkt een interessant uitgangspunt en komt via allerlei omwegen steeds weer terug in het programma. En even is Jansen bloedserieus als hij zich met vuur in zijn ogen afvraagt waarom we, als het erop aankomt, dan niet zelf over het einde van dat lijf mogen beslissen. Hij daagt uit en zou, gezien de veelzijdigheid van de thematiek, best vaker zo’n klap mogen uitdelen.

Zittend op een stoel blikt Jansen terug op zijn kinderjaren, hoe zijn magere lijf omarmde. Hoe hij zich als een soort buffer opwierp tussen zijn moeder enerzijds en zijn broers en humeurige vader anderzijds. En hoe hij nog in de baarmoeder samen met zijn moeder van de trap viel. Deze persoonlijke verhalen brengen een prettig soort rust in de anders zo beweeglijke presentatie van Jansen. En bovendien zorgt deze kwetsbare wending voor een verfrissend effect tussen het meer generieke materiaal van Jansen.

Als Jansen, geleid door opmerkingen uit de zaal, improviseert toont hij zijn beste vorm. Dan schieten de radertjes in zijn hoofd razendsnel in actie en volgt er vrijwel altijd een scherpe reactie. Het publiek weet dit en reageert ook ongevraagd op wat er op het toneel gebeurt, tot groot vermaak van Jansen. Tegelijkertijd schuren zijn maniertjes, de kleine vinnige opmerkingen die hij vaak gebruikt om in en uit zijn verhaal te stappen tegen het onaangename aan; de herhalingen maken het wat kunstmatig.

Jansen zit goed in zijn vel en dat komt zijn authenticiteit ten goede. Hij vertelt zijn verhalen met een vanzelfsprekendheid die ernaar doet verlangen dat hij vaker en langer een al dan niet persoonlijk verhaal durft uit te diepen. Al weet hij aan het oppervlak ook twee paarden in de wei uitstekend te karakteriseren en droge ontruimingsprotocollen nog tot entertainment te verheffen. En wie zich een beetje openstelt voor de kronkels van Dolf zou zomaar zelf in topvorm de zaal kunnen verlaten.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.