Recensie Eva Crutzen
Crutzen overtuigt met eigenheid

Eva Crutzen met de voorstelling Bankzitten
Gezien op: 12-02-2014 Calypso Theater, Wijk bij Duurstede

Zo, wat een frisse wind doet Eva Crutzen waaien met haar voorstelling ‘Bankzitten’. Zonder opsmuk en met het gemak van een ervaren cabaretier dartelt ze over het podium. Met uiteenlopende korte sketches schetst zij een even hilarisch als soms schrijnend beeld van de mensen en wereld om ons heen. Niet heel spannend of vernieuwend, maar haar verhalen komen goed over doordat ze dicht bij zichzelf blijft. Dit maakt de voorstelling heel zuiver en aangenaam om naar te kijken.

Centraal in de voorstelling staat een bank: een multifunctioneel harmonicamodel. Rond dit meubelstuk komen de meest uiteenlopende typetjes en situaties tot leven. En hoe absurd ze vaak ook zijn, ze zijn allemaal herkenbaar, als symptoom van de maatschappij of wellicht stiekem als deel van onszelf. Crutzen zapt in een prettig tempo langs vele fragmenten, variërend van de stofzuiger als seksmachine en het negeren van gedragsregels op een begrafenis tot de spelshow ‘win een spuitje’.

Crutzen speelt alle scènes netjes uit. Een enkele keer worden ze hierdoor wat stroperig maar alles heeft een duidelijke kop en een staart. Interessant is de scène over Isabel, een Limburgse workshopdocent die worstelt met een tegendraadse groep. Inhoudelijk heeft deze sketch niet veel om het lijf, maar door het publiek toe te spreken als haar workshopdeelnemers en haar boosheid op te voeren creëert Crutzen een licht ongemakkelijke zindering in het giechelige publiek.

Liedjes zijn schaars in de voorstelling en hoewel ze niet overal perfect worden gezongen zijn het fijne muziekmomentjes. De teksten zijn luchtig, maar hebben hier en daar een prachtige poëtische lading en zeggingskracht. Een ogenschijnlijk simpel liedje over Nike Air Max krijgt een mooi glansje door de betekenis die ze geeft aan de tekst ‘lucht onder mijn voeten’. Ze laat zien dat liedjes heel functioneel kunnen zijn en laat ook de kern van haar voorstelling mooi tot uiting komen in een liedje.

Crutzen is sympathiek en ontwapenend en gebruikt dat krediet om her en der lekker vilein uit de hoek te komen of uit haar rol te vallen bij een verspreking. Dit zet de boel even op scherp en voorkomt dat het gezapig wordt. Ze heeft mooie teksten en deelt interessante gedachten, maar het is deze eigenheid die ervoor zorgt dat alles binnenkomt én dat ze overal mee wegkomt. Crutzen bewijst dat authenticiteit meer is dan een leeg modewoord; het is wel degelijk een kwaliteit.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.