Recensie Pieter Jouke
Jouke boeit als verhalenverteller

Pieter Jouke met de voorstelling Woord Houden
Gezien op: 29-03-2014 Theater Diligentia, Den Haag

In ‘Woord Houden’ belooft Pieter Jouke woord te houden, maar verkent tegelijkertijd de rekbaarheid van begrippen. Want in zijn optiek mogen alle relaties dan wel eindig zijn, dat wil niet zeggen dat je het einde niet kunt uitstellen. Jouke is een cabaretier die eens niet van grofheid uitgaat of de grens opzoekt, maar vanuit een vriendelijke, bijna softe houding aansluiting zoekt en vaak vindt met zijn publiek. Hoewel deze benadering verfrissend is, levert het geen opzienbarend materiaal op.

Jouke is gewoon een man die vanuit zijn gevoel verhalen vertelt en juist door die eenvoud weet te boeien. Met een verhaal-in-drie-delen laat Jouke blijken over een zekere vertelkracht te beschikken, maar de verhalen zijn zo kort en nietszeggend dat hij lange tijd niet daadwerkelijk aan vertellen toekomt. Pas later in de voorstelling, met name tegen het einde, komt hij als verhalenverteller echt op stoom. Dan weet hij de voorstelling verrassend genoeg alsnog naar een hoger plan te tillen.

Zonder enige terughoudendheid vertelt Jouke hoe heilig zijn vrouw en kinderen voor hem zijn. Niet bepaald spannend, maar het maakt het verhaal over de verleidelijke vrouw die hij in de kroeg ontmoet des te spannender. Zwicht hij voor haar zwoele woorden of gaat hij veilig naar huis naar zijn gezin? Ook bij verhalen over een willekeurige ontmoeting met een Japanner op het vliegveld en een slachtoffer van orkaan Sandy creëert hij met zijn brave imago een nabijheid die in zijn voordeel werkt.

In zijn grappen is Jouke wat ongrijpbaar. Het ene moment maakt hij een aardige vergelijking tussen het doorknippen van de navelstreng en haringhappen, het volgende moment maakt hij een te flauwe woordgrap over een Chesterfieldbank die met zichzelf in de knoop zit. Soms lijkt hij even uit zijn keurige keurslijf te willen breken met een minder onschuldige grap. Dat past hem en zijn veelal talige, soms poëtische stijl niet altijd, maar her en der pakt een subtiel rafelig randje prima uit.

Als iemand een goede verhalenverteller is maakt het niet zoveel uit wát hij vertelt. Zo is het ook bij Jouke. Inhoudelijk zijn de verhalen niet altijd even bijzonder en heel lang blijft het effect niet hangen. Het zit ‘m in plezierige doordenkertjes, tussen-de-regels-door-grappen en het moment van ontspannen luisteren dat ‘t ‘m doet. Het tweede deel van de voorstelling is het zo uitstekend toeven bij Jouke. Al maakt het ook benieuwd wat er gebeurt als hij écht een kraker van een verhaal zou vertellen.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.