Recensie Gino Sancti
Gino Sancti: niet zo heel erg VIP

Gino Sancti met de voorstelling V.I.P.
Gezien op: 23-10-2009 Cultuurcentrum Griffioen, Amstelveen

Gino Sancti, dat klinkt als een spannende cabaretier uit een tropisch oord. Maar erg zuidelijk hoef je niet te zoeken voor dit Vlaamse tweetal. En heel spannend is het evenmin. Het ontbreekt de heren, Han en Frank, zeker niet aan een solide acteerbasis, maar qua cabaret schieten zij tekort. Enkele aardig gevonden ideeën uitgezonderd weten de twee zuiderburen niet te overtuigen.

Iets te gretig proberen de heren een verhaallijn door hun grappen te vlechten, of is het andersom? Het tamelijk vergezochte verhaal steunt op het idee (zieke) mensen in te vriezen zodat de wetenschap op een later tijdstip hun dood kan voorkomen. De invulling van dit gat in de markt ligt vervolgens meer op het niveau van de koelbox dan bij het verbeteren van de wereld.

Gelukkig maken zij met dit businessplan regelmatig uitstapjes naar meer wezenlijke vragen des levens. Bijvoorbeeld over de verschillende dimensies waarin de mens zich in een ijsbeer kan verplaatsen. Dit ligt meer voor de hand dan het lijkt. Hoewel de rek er halverwege deze scène wel uit is, zijn de mannen hier verrassend en vooral qua acteerwerk lekker op dreef. De onderlinge machtsstrijd is mooi opgebouwd en geeft voldoening.

De grootste zonde van de twee Belgen is het overtreden van misschien wel de heiligste cabaretwet: het uitleggen, of noem het toelichten, van grappen. Zij vertrouwen net iets te weinig op de verbeelding van de toeschouwer wat de dynamiek niet ten goede komt en de humor bij vlagen flauw en te makkelijk maakt. Tel hier een hysterisch gebruik van vele rekwisieten bij op en het circus is compleet.
Het (toch nog) hoogtepunt van de show is wel de battle tussen de Paus en Osama Bin Laden. In deze scène balanceren de Belgen op het randje van een ordinaire verkleedpartij, maar dit keer pakt het goed uit. In een doldwaze race zijn zij scherp en gewaagd; inclusief origineel gebruik van decorstukken. Komt die koelbox toch nog tot zijn recht.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.