Recensie Cameretren
Cameretten zet stijgende lijn in

Cameretren met de voorstelling Tweede halve finale
Gezien op: 19-11-2014 Theater Zuidplein, Rotterdam

De tweede halve finale van Cameretten was aanzienlijk beter dan de eerste avond. De grote zaal van Theater Zuidplein was al een stuk voller. Dat merk je meteen in de sfeer. Voor het eerst in dit festival was de rollende lach te horen en klonken er weer als vanouds opendoekjes.

Riza Tisserand mag de tweede avond openen. Riza is geen onbekende in het festivalcircuit. In 2012 deed hij al mee aan het Groninger Studenten Festival. Dit jaar deed hij ook al mee aan het Leids Cabaret Festival. Op beide festivals haalde hij de finale niet. Voor wie Riza al in Leiden heeft gezien, biedt zijn voorstelling nauwelijks iets nieuws. Van iemand die op herkansing gaat, mag je toch meer verwachten of in elk geval een grotendeels nieuw programma. Maar niets is minder waar. Natuurlijk zitten er wel nieuwe elementen in, bijvoorbeeld een heel stuk over ISIS, maar een verrijking is dat helaas niet. Riza is vooral een stand-up comedian met een beetje volkse humor. Hij buit zijn corpulente voorkomen lekker uit in de voorstelling. Zijn voorstelling bestaat uit twee componenten: een in delen geknipt serieus verhaal over Jeffrey met een ronduit kutleven en daarnaast stand-up conferences. Die twee komen aan het eind mooi bij elkaar. In zijn voorstelling zoekt hij zo nu en dan de inhoud. De motivatievergelijking tussen moslimterroristen en pestkoppen op school is aardig gevonden. Maar het programma mist overtuigingskracht en als hij dan ook nog eens zijn bekering er bijsleept, haak ik af. Godsdienst en cabaret moet je wat mij betreft gescheiden houden.

Emiel van der Logt valt in een lekker opgewarmde zaal en gaat meteen crescendo. Emiel beweegt zich op het podium alsof hij er geboren is. Met zijn sympathieke voorkomen en uitstraling heeft hij het publiek meteen mee en bouwt hij aan een half uur, waarbij de rollende lach regelmatig uit de zaal klinkt om over te gaan in een klaterend applaus. Ook Emiel beoefent de sport van de stand-up comedy, maar in deze voorstelling zet hij een stap verder. Het is een verhaal over zijn persoonlijke leven als vader van twee dochters met de derde opkomst en zijn geldproblemen. De grappen over zijn gezinssituatie zijn niet de meest originele van het programma. Veel sterker is Emiel als hij de inhoud raakt. Bijvoorbeeld over de bankmedewerkers, graaicultuur, zijn uitleg over het kapitalisme aan zijn kind en zijn voorstel tot verplichte empathieles op school. Een enkele keer vervalt hij echter in typische stand-up, waarbij de grap vooral om de grap wordt gemaakt. Het homo-Hitlerstuk is daar een pijnlijk voorbeeld van. Een ontsiering van een verder smakelijk programma, gelardeerd met een heerlijk inhoudelijk sausje.

Oldenosborn is de enige groep in deze Cameretteneditie en daarom op voorhand al een welkome afwisseling. Hun voorstelling is een trip van een half uur die je oren doen tuiten. Een lekkere totaal andere vorm van cabaret in vergelijking met de zoveelste mannelijke solist. Victoria Osborn en Lize van Olden tappen uit een heel ander vaatje. Het is een aaneenschakeling van sketches die meer dan de moeite waard zijn om naar te kijken. Onder elke sketch ligt een stevig fundament van maatschappijkritiek. En dat maakt de voorstelling dubbel interessant. Oldenosborn laat zien hoe dingen zijn en werken. Twee miscommunicerende studentes die minutenlang door elkaar pratend een totaal non-gesprek met elkaar voeren, een BBC-commentaartje over een generatie Y-exemplaar, een scène waarbij Lize lekker los gaat op Victoria, een moeder-babyscène over de laissez-faire-opvoeding en de onvermijdelijke BFF-selfie , het zijn allemaal scènes met een ziel. Het is voor de zaal even schakelen naar een totaal andere vorm van humor, maar als het publiek gewend is, komt ook hier de gulle lach. Toch is de voorstelling nog lang niet af. Een goede regisseur die de scènes met een snoeischaar inkort en de schakelingen van meer vaart voorziet zou geen overbodige luxe zijn. Maar ondanks dat stellen Oldenosborn nadrukkelijk hun kandidatuur voor de finale.

De tweede avond Cameretten leverde voor de toeschouwer een prima avond op. En nu maar hopen dat de stijgende lijn vanavond wordt voort gezet.

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.