Recensie De Partizanen

Energiek cabaretdebuut voor de Partizanen.

De Partizanen met de voorstelling De Partizanen
Gezien op: 27-11-2014 Leidse Schouwburg, Leiden

De eerste avondvullende show voor de Partizanen ging in première in Leiden. Een logische stap aangezien ze hier in 2013 winnaar werden van de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Het duo bestaat uit Thomas Gast en Merijn Scholten die samen aan de hand van diverse karakters het publiek meenemen in de wereld van de Partizanen.

Na een rustig begin waarin onder andere even stilgestaan wordt bij de mensen die deze avond niet aanwezig kunnen zijn, staan de heren al vlug dansend en springend op het podium. De twee zijn goed op elkaar ingespeeld en vullen elkaar, waar nodig, prima aan. De tempoversnellingen worden afgewisseld door rustige interviews, waardoor de voorstelling geen moment voorspelbaar wordt en boeiend blijft om naar te kijken.

De Partizanen schakelen in hoog tempo sketches aan elkaar. Energieke typetjes en absurdisme zijn daarbij hun handelsmerken. De meeste sketches oogsten dan ook flinke waardering van het publiek. Toch missen ze vaak een sterke clou of een verrassend einde. Hierdoor krijg je het gevoel dat sommige stukken nog niet helemaal af zijn. En dat is een gemiste kans. De meeste sketches van de Partizanen zijn in potentie erg goed, maar gaandeweg verzandt het idee en dat is zonde. Zeker ook omdat de voorstelling met 75 minuten aan de korte kant is. Er was dus genoeg ruimte om de sketches uit te breiden en af te ronden.

De Partizanen weten hoe ze hun materiaal moet brengen. Ondanks het feit dat dit hun debuutshow is, druipt de zelfverzekerdheid er vanaf. Ze weten feilloos waar hun kracht ligt en maken daar goed gebruik van. Het veelvuldig gebruik van het decor, bestaande uit een muur van kartonnen dozen en een geïmproviseerde draaitafel, versterkt de voorstelling. Vooral de sketch van ‘Per seconde wijzer’ maakt indruk. Ook de eigen gemaakte samenvatting van de show is leuk gevonden, evenals de meezinger aan het eind. Op een duidelijke lijn kan je de Partizanen niet betrappen, maar dat kan de pret niet drukken.

De Partizanen staan garant voor een avond energiek en absurdistisch sketchcabaret. Het hoge tempo houdt het publiek op het puntje van de stoel en geeft de zaal geen moment de kans zich te vervelen. Met zijn 75 minuten is de voorstelling letterlijk kort en krachtig.

Jurgen van de Kraats

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.