Recensie Dolf Jansen

Dolf Jansen probeert positief naar het afgelopen jaar te kijken

Dolf Jansen met de voorstelling De Nieuwsjager
Gezien op: 08-12-2014 Stadsschouwburg Utrecht

Al sinds mensenheugenis heeft Dolf Jansen een oudejaarsconference, zo ook dit jaar. Waar hij dit in het verleden deed met zijn collega Lebbis, doet hij dit de laatste jaren alleen. Zijn voorstelling ‘de Nieuwsjager’ is een typische show van deze geroutineerde comedian. Als decor is er een grote projectie te zien van hemzelf, in de pose van de vliegende Robin van Persie op het afgelopen WK. Verder staat er een tafeltje met een plant erop. Meer heeft hij niet nodig.

Dolf Jansen komt al pratend het podium op lopen om voor ruim anderhalf uur zijn mond niet meer te houden. De rode draad van de avond is: verlies niet de positieve ontwikkelingen van het afgelopen jaar uit het oog. Met enkele korte voorbeelden en verhalen weet hij direct het publiek te binden om vervolgens met zijn jaaroverzicht te beginnen.

In een hoog tempo passeren talloze herkenbare gebeurtenissen de revue. Knap om te zien hoe hij deze telkens weet te koppelen aan persoonlijke verhalen en anekdotes. Ook de meest recente gebeurtenissen komen langs, waardoor de show iedere avond nog iets extra’s kan krijgen en op oudejaarsavond nog anders kan zijn dan deze nu was. Aandachtspunt is wel dat de zaal moet beschikken over een hoge concentratie om de cabaretier goed te kunnen volgen. Zijn snelle manier van praten en het schakelen tussen de verschillende onderwerpen leidt soms ook af van wat er gezegd wordt. Pluspunt is wel dat het door het hoge tempo lijkt of je 2x zo lang in de zaal hebt gezeten.

Gelukkig komen niet alleen de positieve momenten van het afgelopen jaar langs, maar geeft hij ook z’n kritische blik over bijvoorbeeld de vliegramp in de Oekraïne en het asielbeleid in Nederland. Dit zijn de momenten waarop hij iets gas terug neemt en het publiek even bij kan komen van de stormvloed aan onderwerpen. Inhoudelijk is hij deze rustige momenten op z’n best. Hij neemt de onderwerpen kritisch door en is niet bang om zijn eigen mening hierover te geven.

In ‘De Nieuwsjager’ wil Dolf Jansen een positieve kijk geven op het afgelopen jaar. Dit lukt hem deels. Dit komt doordat de stukken waar hij iets meer de tijd voor heeft genomen, het meest blijven hangen. Dit zijn nu juist de rampen en conflicten die er spelen in de wereld. Hierdoor is het gevoel dat blijft hangen niet overwegend een goed gevoel. Dat de opzet maar deels lukt is in mijn ogen geen probleem. Zo brengt hij het conflict in Israël met interessante invalshoeken. En misschien is het afgelopen jaar gewoon niet het meest positieve geweest. Dolf Jansen schets een knap en gedetailleerd beeld van 2014. De persoonlijke draai aan zijn verhalen maakt “De Nieuwsjager” tot een onderhoudende en vermakelijke voorstelling.

Jurgen van de Kraats

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.