Recensie Groninger Studenten Cabaret Festival
Diederik Smit origineel en absurdistisch talent

Groninger Studenten Cabaret Festival met de voorstelling Groninger Studenten Cabaret Festival
Gezien op: 30-10-2009 Stadsschouwburg in Groningen

Het 23ste Groninger Studenten Cabaret Festival kan terugkijken op een buitengewoon geslaagde finale. In een uitverkochte Stadschouwburg beleefde het publiek een sterke en afwisselende avond cabaret. Op het moment dat hier en daar geroepen is dat het Cabaret morsdood is, blijken er toch weer enorme talenten op te staan. Diederik Smit is zo’n talent. In een verrassend absurdistische en hilarisch half uur wist hij de zaal volledig plat te spelen. Diederik is een zeer origineel talent. Eindelijk eens niet de zoveelste stand-upper die grapjes komt vertellen over z’n vriendin, relatie en seksuele frustraties. Integendeel, Diederik konden we niet één maal betrappen op een seksgerelateerde grap. Een verademing voor de podia! Zijn voorstelling “Wie krijgt de banaan” is een soort Koefnoen-achtig persiflage op de hedendaagse nikserigheid, de leegheid van televisie-amusement en de totaal uitgemolken loosheid van nieuws- en actualiteitenprogramma’s op radio en televisie. De reeks doordachte en intelligent uitgewerkte nieuwsberichten die repeterend terugkeren zijn uiterst hilarisch. Het is een aaneenschakeling van absurdisme, onnavolgbare gedachtekronkels en knappe taalvondsten. In de jaren negentig had Hans Dorrestijn een persagentschap voor de VPRO Radio. Diederik doet die herinnering met terugwerkende kracht verbleken. Toch is de kracht ook meteen de zwakte van Diederik Smit. Op den duur wordt het net even teveel van hetzelfde en zal het voor hem nog een klus worden om dit half uur uiteindelijk uit te werken naar een avondvullend programma. Maar zijn stijl en originaliteit maakt ook erg nieuwsgierig naar wat hij nog meer kan. De jury beloonde hem met de jury- en persoonlijkheidsprijs en ook het publiek koos Diederik als de terechte en onbetwiste winnaar.

De groep Poolvogel was een goede tweede op dit festival. Ook Poolvogel draagt de kwaliteiten van een potentiële festivalwinnaar. Matthijs de Wit, Joppe van Driel en Marius van Duijn vormen een goed op elkaar ingespeeld trio. In hoog tempo wisselen diverse hilarische sketches elkaar af. Met een heerlijk absurdisme zetten ze het publiek met het grootste gemak op het verkeerde been. Sterke one-liners, originele sketches en telkens weer totaal absurdistische en onverwachte wendingen. Een afwisselende en theatrale voorstelling met sterk spel en ook muzikaal lekker dynamisch gebracht. Zangtechnisch hebben de heren echter nog wel wat te leren. Het slungelige lijf van Matthijs de Wit in combinatie met zijn krachtige expressieve spel en mimiek had eigenlijk de persoonlijkheidsprijs verdiend, maar de jury besloot anders.

Het damesviertal Los had de pech de avond te moeten openen. Los maakt sketchachtig muziektheater. Muzikaal zit het sterk in elkaar. De harmonieuze vaak meerstemmige samenzang is knap gedaan. Toch is de titel van de groep helaas ook van toepassing op de inhoud van het programma, een beetje los zand dat door de vingers glipt. De onderwerpen zijn typisch vrouwencabaret. De uitwerking gebeurt dan wel professioneel, maar dat kan een gebrek aan tekstkwaliteit, originaliteit en inhoudelijkheid niet verbloemen. Het geheel lijdt toch een beetje aan het Tafel van vijf-syndroom, zodat de voorstelling blijf hangen als goed bedoeld, vermakelijk, maar loos amusement. De kippenact was daar een exemplarisch, maar ook wel vrij hilarisch voorbeeld van.

De finale tournee is nog te zien op 11 december in Maastricht, 19 en 20 december in Den Haag, 16 januari in Enschede en 12, 13, 19 & 20 februari in Amsterdam.

Chris Jansen

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.