Fotograaf:
Jaap Reedijk

Recensie Kirsten van Teijn

Van Teijn bewijst thuis te horen op het podium

Kirsten van Teijn met de voorstelling Heilloos
Gezien op: 24-02-2015 Theater Bellevue, Amsterdam

In het woordenboek zou bij ‘ontwapenend’ de omschrijving ‘Kirsten van Teijn’ niet misstaan. In haar debuutvoorstelling ‘Heilloos’ stap je met haar in een carrousel van emoties, waar het goed toeven is. Dat uit zich voornamelijk vrolijk en luid aan de oppervlakte, maar daaronder ontvouwt zich heel subtiel een prachtig teer laagje. Met uiterste precisie en ogenschijnlijk groot gemak plaatst Van Teijn haar blikken, grappen en speldenprikjes. Met dit zeer onderhoudende programma levert zij een prachtig visitekaartje af.

De voorstelling is een kakofonie van gekkigheid, geintjes en onzin. Van Teijn laat de hele zaal ‘piemel’ scanderen, zingt een heuse carnavalskraker en demonstreert de ultieme scheettechniek voor in bed. Het lijkt bíjna te frivool, maar vanwege de souplesse waarmee ze het brengt en haar innemende persoonlijkheid is het heerlijk om naar te kijken; hier staat een entertainer pur sang. Bovendien blijkt juist deze luchtigheid haar onderliggende verhaal over kwetsbaarheid kracht bij te zetten.

Van Teijn stelt vast goed te zijn in alleen zijn en heeft geen man nodig. Ze huilt niet want dat kan ze niet en is nergens goed voor. De boosdoener voor haar afweermechanisme blijkt haar opa die er een intrigerend dubbelleven op nahield. Hoe harder Van Teijn schreeuwt dat ze onafhankelijk wil zijn, moet zijn, hoe meer ze blijk geeft van haar behoefte aan nabijheid. Mooi samengevat als ze vertelt hoe ze van haar stuk werd gebracht door een oudere vrouw die één enkel sukadelapje bestelde bij de slager.

Van Teijn is bijzonder geestig en zou waarschijnlijk zelfs een beleidsnota nog smeuïg weten te brengen. Met een natuurlijke flair en uitstekend gevoel voor timing weet ze steeds een gulle lach te scoren. Terwijl je onbezorgd denkt te zitten lachen, kruipt ongemerkt de tragiek van haar verhaal onder je huid. Zonder er nadruk op te leggen laat zij zien dat achter haar clownsneus een meisje verscholen zit dat ook maar gewoon haar plekje op de wereld probeert te vinden.

Van de onconventionele opvoedtechnieken van haar moeder tot een beeldende beschrijving van haar uitstrijkjesavontuur en van een lelijkerd als vriendje tot het swipen van een date op het terras: de spanningsboog trekt de overvloed aan expressiviteit maar net. Dat maakt echter geen bal uit; het gaat goed en dit veelzijdige talent heeft ongetwijfeld meer in petto. Van Teijn mag zich dan afvragen bij wie en wat ze zich thuis voelt, ze straalt in ieder geval aan alle kanten uit dat ze thuishoort op het podium.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.