Fotograaf:
Jaap Reedijk

Recensie Kiki Schippers

Schippers brengt ontwapenende zoektocht naar vrijheid

Kiki Schippers met de voorstelling Wie kijkt?
Gezien op: 15-10-2015 Theater Bellevue, Amsterdam

Zingen is haar kracht, inspelen op het publiek gaat moeiteloos en om haar woorden kracht bij te zetten heeft ze niet veel nodig. Kiki Schippers, een persoonlijkheid vol levendige energie, charme en een tikje onbenulligheid. Tijdens de première ‘Wie kijkt’ weet zij op een theatrale en humoristische manier het contrast te leggen tussen verdriet en het onontkoombare: het leven gaat door.
Op een ontwapende manier vertelt ze over het betrappen van een geliefde, camera’s bij de snelweg en fluisterende elfjes bij de Efteling. Want je bent nooit alleen en alles is al voor je bepaald.

Tot haar grote verbazing zijn er geen anonieme soa-testen, is Tinder een thuisbezorgservice voor mannen en Facebook een parallel universum waarin de één het altijd beter doet dan de ander. Ze maakt van haar voorstelling een zoektocht naar de vrijheid alsof het een religie hoort te zijn. Wat betekent vrijheid nou eigenlijk precies? En is er niet altijd iemand die over je schouder meekijkt? Gewapend met sterke, luidkeelse liedjes neemt Schippers de luisteraar mee in haar eigen wereld van dingen loslaten. Zij laat op een ironische manier zien dat loslaten helemaal niet zo gemakkelijk is en dat je alleen voelen niet het einde van de wereld betekent. ‘Maar als je niets vastpakt, kun je ook niet loslaten’, grapt Schippers terwijl ze vertelt over een date die ze recentelijk nog eens goed heeft vastgepakt. Met liedjes als ‘Niets is van jou’, ‘Eric wil een meisje zijn’ en ‘Klodder zoet verleden’ drijft ze de spot met alles wat te maken heeft met die zoektocht naar vrijheid. Ze laat het publiek meezingen met een liedje over zaad op de muur en is niet bang om zich kwetsbaar op te stellen.

Schippers is een cabaretier van wie je al houdt bij het zien van haar weelderige verschijning en grappige, persoonlijke liedjes. In een rap tempo en via snelle omschakelingen houdt Schippers het publiek alert. Het ene moment zit je op het puntje van je stoel. ‘Ik heb hem betrapt met een ander.’ Maar in een fractie van een seconde sleept Schippers je mee in een ontspannen en ontladen sfeer. ‘Maar hij had zich van tevoren wel netjes afgemeld per sms.’ Ze is niet bang en toont lef, moeiteloos springt ze van haar persoonlijke wereld naar het grotere plaatje. Dat maakt haar voorstelling niet alleen herkenbaar, maar zorgt ook nog eens voor een extra dimensie.

Anne Kleijne

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.