Fotograaf:
Jaap Reedijk

Recensie Silvester Zwaneveld

Silvester haalt hersenpannen uit de stand-by stand

Silvester Zwaneveld met de voorstelling Regels zijn regels
Gezien op: 21-10-2015 De Oosterpoort, Groningen

Na optredens in Carré is het eindelijk gelukt om hier in de kleine zaal in Groningen te mogen staan, zo grapt Silvester met een aanstekelijk enthousiasme. Het is nota bene de zaal waar hij in zijn studententijd zelf nog bij ieder cabaretoptreden op de tribune zat. Vervolgens laat Zwaneveld weten dat hij een sabbatical van drie maanden achter de rug heeft. Gedurende het optreden onderbouwt hij het inzicht dat hij in deze periode kreeg: we gebruiken onze grijze massa niet meer en hebben zelfs instructies nodig bij het bereiden van kant-en-klaar maaltijden.

Silvester weet met zijn warme persoonlijkheid een genegen ambiance in de zaal te scheppen die de hele avond voort blijft duren. Hierdoor bouwt het publiek een tijdelijke vertrouwensband met hem op. De sympathieke Silvester belicht veel situaties uit zijn privéleven; hij maakt zijn buren en hun hond belachelijk en spaart ook zijn vrouw en kinderen niet. Daarnaast vertelt Zwaneveld zeer persoonlijk over zijn sabbatical en geeft hij daarbij openlijk toe dat hij nogal gedeprimeerd raakte door de media die hij destijds consumeerde. Deze heeft hem doen inzien hoe diep onze maatschappij is gezonken.

Gelukkig weet Silvester tussen de gestage opbouw van zijn serieuze boodschap door overal wel de humor van in te zien. Op hilarische wijze becommentarieert de voormalig cabaretkompaan van Arie Koomen alle bagger die we krijgen voorgeschoteld in bijvoorbeeld televisieadvertenties. Hij maakt aan de hand van sprekende voorbeelden duidelijk hoe volslagen idioot de reclames eigenlijk zijn. Het ‘onhygiënische vuil’ van Glorix en de ‘onzichtbare vlekken’ van Vanish krijgen de bal teruggekaatst. Silvester confronteert de partijen door middel van een geestige emailcorrespondentie. Op deze manier wil Silvester dat we elkaar wakker schudden: gebruik je hersens en neem niet zomaar alles klakkeloos aan. Een gelijksoortige kritische analyse wordt losgelaten op het gedrag van bankiers, internetcriminelen en de vele regels en protocollen waarvan onze maatschappij is doordrongen.

Silvester stelt dat de hersenloosheid ook doorwerkt in de oppervlakkige copy-paste ‘meningen’ die men tegenwoordig overal maar ventileert. Hij wordt moe van het papegaaiengedrag en suggereert om liever een constructief voorstel te doen. Uiteraard kost dit moeite; je moet er je hersens voor gebruiken. Met een mooie metafoor over skateboarden, de sport die hij tevens zelf fanatiek beoefent, weet Silvester dit duidelijk te maken: je moet eerst vijfhonderd keer op je bek gaan voor je een écht gave truc beheerst. De oproep tot een constructieve houding is een directe waarschuwing aan het adres van recensenten. Dit is in zijn geval echter nergens voor nodig: er valt geen kritiek te uiten op een heerlijk optreden dat alles in huis heeft. Silvester Zwaneveld trakteert ons op een goed onderbouwd pleidooi en wisselt dit energiek af met een flinke dosis humor en persoonlijke anekdotes.

Boy Zelle

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.