Recensie Bastiaan Ragas, Anne-Marie Jung en Lieneke le Roux

Wie is de verleiding de baas?

Bastiaan Ragas, Anne-Marie Jung en Lieneke le Roux met de voorstelling Zij is de baas!
Gezien op: 25-10-2015 Stadsschouwburg, Haarlem

Cabaret kan je het niet noemen. Wat dat betreft is deze voorstelling misschien een vreemde eend in de bijt op deze website. Toch kan er meer dan genoeg gelachen worden in de muzikale theatervoorstelling ‘Zij is de baas’.

De voorstelling gaat in essentie over verleiding. Dat thema wordt vanaf de eerste scène simpel maar doeltreffend neergezet met een dans op de muziek van ‘Por una Cabeza’ (voor de kenners: de tangoscène uit ‘Scent of a woman’). Daarmee is meteen ook duidelijk dat de setting anders is dan die van de vorige voorstelling met Bastiaan Ragas en Anne-Marie Jung: er is nu een ‘andere vrouw’ in het spel (Lieneke le Roux).

Een andere setting en een ander verhaal, maar wel met dezelfde beproefde formule: een combinatie van humoristisch muzikaal theater met (vooral van Bastiaan Ragas) directe interactie met het publiek. Die formule houdt de vaart erin en maakt dat er ook ruimte is voor improvisatie (Bastiaan in een scène waarin hij belt met zijn vrouw en er tegelijkertijd in de zaal een telefoon afgaat: “Nee schatje, ik hoor wel een telefoon maar niet die van jou. Er zit toch ook iemand náást die man? Die kan er toch ook wat van zeggen? Is namelijk best storend in dit gesprek”).

De verleiding voor elkaar gaat langzaam over in de verleiding voor het grote geld, voor een geslaagde carrière. Dat hoofdpersoon Bas en zijn veel te drukke carrièrevrouw Anneloes van elkaar verwijderd raken, valt dus te verwachten. Dat hij een andere vrouw ontmoet, is ook niet raar. Waarom die andere vrouw zestig (‘plus’) moet zijn komt niet helemaal uit de verf, al biedt het wel een makkelijke kapstok voor rake typeringen en geestige grappen (‘zij met haar gecraqueleerd decolleté’).

Dat Ragas een musicalachtergrond heeft, is duidelijk merkbaar. Door het natuurlijke gemak waarmee hij zingt én speelt, neemt hij het publiek schijnbaar achteloos mee op zijn verleidingstocht. Ook Jung overtuigt als über-ambitieuze (bijna-)veertiger, evenals Le Roux in haar rol van de verleidelijke oudere vrouw. De drie hebben zichtbaar plezier in het spel, waardoor het ook een plezier wordt om naar te kijken. Dat laatste wordt bovendien versterkt door een simpel maar veelzijdig decor in combinatie met sterke belichting.

Tussen de regels door zijn er ook in deze voorstelling weer wat wijze levenslessen: “we doen allemaal veel teveel ons best”. Maar alle verleidingen ten spijt, is iedereen diep van binnen eigenlijk gewoon op zoek naar de liefde. Die boodschap wordt gebracht met de nodige portie humor en mooie liedvertolkingen.

Het is geen cabaret, het is geen toneelstuk, het is geen muziekoptreden. Wat het dan wel is? Eén grote niet te weerstane verleiding!

Marnix Langeveld

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.