Recensie Tim Fransen

Tim onderzoekt het nut van het leven

Tim Fransen met de voorstelling Het failliet van de moderne tijd
Gezien op: 30-10-2015 De Kleine Komedie

Is het leven de moeite waard? Of kunnen we er beter met z’n allen een einde aan maken. De avond zal blijken of we collectief zelfmoord moeten plegen. Maar of we er in deze voorstelling nou een einde aan gaan maken of niet, van belang is dat je elke cabaretvoorstelling beleeft alsof het je laatste is, vindt Tim. En dat doet het publiek.

De verwachtingen zijn hoog bij de winnaar van het Leids Cabaret Festival (jury en publieksprijs) van vorig jaar. In deze voorstelling, Het failliet van de moderne tijd, laat de comedybelofte zien wat hij waard is. Twee uur lang neemt hij het publiek mee in zijn filosofische zoektocht naar het nut van het leven. Zijn filosofische held Nietzsche neemt hij daarin mee. Een serieus onderwerp, waarbij Tim de juiste grappen brengt, onverwacht en verrassend. Regelmatig zet hij het publiek op het verkeerde been, wat een hard, verrassend lachsalvo oplevert. Fransen is een intelligente jongen, dat laat hij ook weer zien in zijn voorstelling. Vele theorieën van Nietzsche en andere filosofen komen langs. Tim weet ze op een heldere en duidelijke manier te vertellen, waardoor het voor iedereen begrijpelijk is. Het muzikale talent van Tim is ook hoorbaar tijdens de voorstelling. Hij speelt meerdere malen op zijn piano en brengt daarbij afwisselend verhalen en muziekstukken. Met daarbij als hoogtepunt een mix van Chopin en Mariah Carey. De zaal giert het uit.

Tim brengt een unieke voorstelling, met intelligente, prikkelende humor. Daartussendoor weet hij ook de patat-piemel-humor in te zetten, de ideale mix voor een avond heerlijk lachen. In zijn voorstelling zoekt Tim ook de diepte in zichzelf. Hij neemt het publiek mee in deze zoektocht. Hij vertelt over zijn bezoek aan het Duitse plaatsje Röcken, waar hij door een taxichauffeur naar toe wordt gebracht. Het is de plek waar Nietzsche begraven ligt. De plek waar Tim een grote ontdekking komt. Contact, echt contact, is voor Tim belangrijker dan welke theorie dan ook. Hij laat hiermee een stuk kwetsbaarheid zien, dat diepe indruk achter laat op het publiek.

De mooie afwisseling zorgt voor een indrukwekkende voorstelling, waarmee Tim laat zien dat hij de lovende reacties van vorig jaar meer dan waard is.
Al aan het begin van de voorstelling belooft Tim een toegift. Na het eerste applaus komt Tim dan ook terug en geeft het publiek de beloofde, super grappige toegift. Het publiek krijgt een hilarisch einde en gaat met een grote glimlach de zaal uit.

Bregje Verschaeren Petersen

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.