Recensie Nathalie Baartman


Eenvoudig Tukkers meisje blijkt krachtige podiumvrouw

Nathalie Baartman met de voorstelling
Louter


Gezien op: 04-02-2016 Schouwburg Ogterop, Meppel

Ze zou in Schouwburg Ogterop spelen in de Engelenbak, die zo’n 200 man publiek kan herbergen. De voorstelling van Nathalie Baartman echter, werd wegens overweldigende belangstelling verplaatst naar de grote zaal. Die opwaardering dankt zij aan de seizoensopening van Schouwbrug Ogterop, waarvan zij een klein deel voor haar rekening nam. Meppel was fan. Toen Nathalie bij het ontwaken op 4 februari 2016 realiseerde dat ze die avond voor een groot publiek in Meppel zou spelen, verscheen een brede glimlach op haar gezicht. ‘Ik ben booming in Meppel.’

Waarom dat prettig voor haar is? In Meppel kan de Twentse cabaretière gewoon Tukkers praten en de mensen verstaan haar. Ze slingert een paar zinnen en gezegdes in haar streektaal de zaal in en herkenning is haar deel. Vroeger ging ze op vakantie in het kleine dorpje Uffelte in de omgeving van Meppel. Ze kent de kernen Havelte en Wapserveen. Als er dan ook nog eens mensen uit Uffelte in de zaal zitten, is de vriendschap tussen Nathalie Baartman en het publiek snel gesloten.

Heerlijk voor het publiek, dat de vrouw van de avond laat merken zich thuis te voelen in deze omgeving. Dat voelt prettig. Wat tevens de vraag oproept hoe haar opening in IJmuiden of Gouda eruit zou zien. In Meppel is het in ieder geval gelijk gezellig. En dat blijft het. Nathalie Baartman neemt haar toehoorders mee in haar leven met persoonlijke anekdotes, die vooral de overeenkomst hebben dat zij er zelf iedere keer weer als schlemiel uitkomt. Want ja, ze heeft weleens staan zingen voor een Bulgaarse stukadoor in een busje, ze heeft eens voor vijf jonge hongerige pimpelmeesjes de dierenambulance gebeld, in emotionele situaties belt ze nog altijd haar moeder en de coach die haar na afloop van een voorstelling ongevraagd adviseerde het ‘van onder’ goed op te warmen voor ze het podium betreedt, kon ze niet van repliek dienen. Waarom ze in dergelijke situaties telkens weer als een klein Tukkers meisje in haar schulp kruipt? Ze weet het niet.

Eén ding is zeker: als cabaretière heeft ze haar schulp afgeworpen. Die ligt waarschijnlijk ergens in het mooie Tukkerse land. Het moderne leven, ze moet er niet veel van hebben. Een moestuin waarmee ze zelfvoorzienend is, is genoeg. Het is mooi om te zien. Dat ze met dezelfde eenvoud waarmee ze haar leven zou willen inrichten, ook haar programma kan vormgeven. Haar naïviteit is haar kracht. En haar onverwerkte verdriet (waarom komt ze er anders zo vaak op terug?) over het feit dat haar man haar heeft verlaten en ze met dochter Annie noodgedwongen op een christelijk bungalowpark in Putten woont, is ook een dankbaar onderwerp voor een lach. Ook voor een traan? Nee. Nou ja, één keer weet ze in te spelen op de emotie van het publiek. Als ze voor alle kinderen een liedje zingt waarbij ze zichzelf begeleidt op een klein traporgeltje. Gelukkig maar, want het muziekinstrument stond daar al anderhalf uur onaangeroerd. Zou ze er nog iets mee doen? Ja dus, een mooie afsluiter verzorgen voor een al even geslaagde avond.




Joyce Smits




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.