Recensie Wim Helsen


Ongemakkelijk lachen

Wim Helsen met de voorstelling
Er wordt naar u geluisterd


Gezien op: 06-12-2016 De Kleine Komedie Amsterdam

Nederland wordt de laatste jaren overspoeld met cabaretiers. En niet alleen van eigen bodem, ook onze Zuiderburen komen met enige regelmaat een kijkje over de grens nemen. Dat kan ze natuurlijk niet kwalijk genomen worden. Het taalgebied bestrijkt immers een groot deel van beide landen en Nederlandse artiesten als Youp van 't Hek en Stef Bos treden ook veelvuldig op in een uitverkocht Sportpaleis in Antwerpen, dus waarom niet andersom? Sterker nog: een aantal van de meest succesvolle cabaretiers die Nederland kent, komen uit België.

Met dank aan ook in Nederland populaire televisieprogramma's als Mag ik u kussen? en De Slimste Mens, kent half Nederland Vlaamse cabaretiers als Philippe Geubels en Wouter Deprez. Maar de in ons land inmiddels meest ingeburgerde Vlaming moet toch Wim Helsen zijn. Reeds in 2002 was hij finalist van het Leids Cabaret Festival, won in 2003 de cabaretprijs Neerlands Hoop met zijn programma 'Heden Soup!', werd met zijn volgende programma 'Bij mij zijt ge veilig' genomineerd voor de Poelifinario en won die prijs met zijn daarop volgende twee voorstellingen beide keren. Dan heb je jezelf toch wel stevig op de kaart gezet en zeker niet als Belgenmop.

Ook met zijn nieuwe voorstelling 'Er wordt naar u geluisterd' weet Helsen het Nederlandse publiek te bekoren. De setting is eenvoudig: een man in een pak van saaie snit achter een katheder met om zich heen TL-verlichting. Hier staat een uitvaartbegeleider. En of dat niet al zwaar genoeg is, staat hier een begeleider op de crematie van een zelfmoordenaar. Als je dan toch een taboe doorbreekt, dan ook maar meteen goed. Het geeft meteen ook een grappig soort ongemakkelijkheid aan het geheel. Alsof je voor de allereerste keer naar een aflevering van The Office zit te kijken en niet weet dat David Brent niet écht die malloot is die hij speelt.

Wim Helsen geeft in fraaie bewoordingen tekst aan dezelfde soort plaatsvervangende schaamte die Mr. Bean zonder woorden uitbeeldt. En dat doet Helsen niet minder knap dan Ricky Gervais of Rowan Atkinson. Maar er is een reden dat een sketch van Mr. Bean meestal niet langer dan 20 à 25 minuten duurt en ook The Office is na 30 minuten wel klaar. Of het moet de bedoeling van Helsen juist zijn dat het beeld van de ongemakkelijkheid zèlf ook een beetje ongemakkelijk wordt, in welk geval die opzet is geslaagd. Maar gelukkig wordt het nergens té ongemakkelijk, er blijft voldoende te lachen over bij 's lands leukste Nederbelg.



Marnix Langeveld




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.