13-01-2013 print pagina

Dagboek van een doucheplasser

Goed, er is dus een wethouder van GroenLinks die de inwoners van zijn gemeente oproept om te plassen onder de douche. Hilariteit alom. Niet alleen vanwege de oproep zelf, maar ook omdat GroenLinks alleen nog met dit soort voorstellen de pers haalt. Hihi, haha, hoehoe en daarna is het voor de meesten over en uit. Maar ik kan een dergelijk moreel appèl altijd moeilijk naast me neerleggen. Ik vind dat ik er gehoor aan moet geven. Aldus geschiedde.

Vrijdag 11 januari, 8u15
Ik moet zo ontzettend nodig dat ik eerst ga douchen en daarna pas ontbijt. Tijdens het douchen maak ik me zorgen over de voegen van mijn badkamermuur. Blijven die wel wit als ik er tegenaan plas?

Zaterdag 12 januari, 10u22
Vandaag heb ik na het plassen een onbevredigd gevoel. Kan ik niet meer doen om verspilling tegen te gaan? Waarom doe ik de afwas niet tijdens het douchen? Of vul ik de waterkoker vast?

Zondag 13 januari, 9u59
Met een stapel borden, bestek, de handwas, een emmer met schoonmaakmiddel, een beker met limonadesiroop en drie potplanten onder de douche gegaan. Alles gedaan. Na afloop bleek alleen dat ik vergeten was te plassen. Een schuldbewuste klotedag volgde.

En zo is het douchen, een van de weinige momenten van de dag waarop ik echt ontspan, verworden tot een stressvolle activiteit. Het lijkt wel alsof alles wat we doen langs de meetlat van de efficiency gelegd wordt. Ik bel tijdens het lopen, eet tijdens het fietsen, steeds vaker check ik Facebook als ik op de WC zit. En als ik even niks doe, dan voel ik me onrustig en schuldig.

Soms denk ik jaloers aan hoe ze in vroeger tijden offers brachten aan de goden. Een spaarzaam stuk vlees dat in vlammen opging. Betekenisvolle verspilling die tot nadenken stemde. Misschien had de wethouder daartoe moeten oproepen. Dat iedereen verplicht één keer per maand vijf minuten naar een schijnbaar zinloos lopende douchekraan moet kijken. Ik ben ervan overtuigd dat dit tot meer nadenken over duurzaamheid zou leiden dan het huidige voorstel. Maar ja, dan was het waarschijnlijk door niemand opgepikt.

Patrick Nederkoorn

Bezoek ook de website van: Patrick Nederkoorn

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.